Modül bilgi sayfası 5
Röfle , Meç, Balyaj
Burada gösterilen ilk sayfadan örnektir.
ALAN: Berberlik
MESLEK/DAL: Alan Ortak
DERS: Saça Renk Verme Teknikleri
MODÜL: Röfle, Meç, Balyaj
SÜRE:40/32
GENEL AMAÇ: Öğrenci bu modül ile Röfle, Meç, Balyaj İşlemini Uygulaya bilecektir. Öğrenci bu modül ile: Gerekli ortamı sağladığında.
1. Saçın yapısına ve durumuna uygun araç-gereci seçebilecektir.
2. Yöntem ve tekniğe uygun röfle, meç, balyaj işlemini yapabilecektir.
A.İÇERİK
A.Röfle, Meç ve Balyaj uygulamasında kullanılacak araç-gereci seçmek
Araç-Gereçler
- Boya pelerini veya boya önlüğü hazırlamak
- Saçı aralıklı ayırmak ve krepe yapmak için ayırıcı plastik sivri uçlu tarak
- Madeni olmayan cam veya plastik boya kabı. Boya ve oryalı sürmek için plastik uçlu boya fırçası. Açma işlemi için toz oreal veya saç boyası
- Açacağınız saçın durumuna göre likit veya krem oksidan.
- Saçın boyuna uygun folye kâğıdı veya meç bonesi.
- Elinize giymek için kauçuk plastik eldiven.
- Folyo kâğıdını saça tuttura bilmek için bigudi pensi
1.Röfle işleminin tanımı
Değerli meslektaş arkadaşlarım bana göre en basit kimine göre en zorlayıcı bir sanattır röfle, meç, balyaj yapmak. Sebebine gelince müşterimize röfle yaparken derisine değmediği için cilt e hiç zarar vermediğinden basit bir işlemdir. Röfle Fransızcada "süpürme" anlamına gelen kelimenin okunuşudur. Röfle saçta bir tutam demektir gölgeden farklı olarak saca kalın tutamlar halinde bir kaç ton acık rengin uygulanması işlemidir. Saç boyasından dahafarklı bir cins olarak yapılan (kesinlikle akmayan) boya veya toz açıcısı ile saça verilen renk tonlamasıdır. Balyaj ve gölge tonlamaları da röfle kategorisine girer. Ehil olan usta kuaförle yapılan Röfle, Meç, Balyaj (güzel ışık oyunları) ile saçı daha kullanışlı hale getirir.
2.Meç işleminin tanımı (Şekil 41 de Görülen)
Meç Saçlara kauçuktan hazırlanmış olan delikli bir bone ile yapılan ve tığ v.b gibi şeyle saçı bone deliklerinden dışarı çıkartarak toz oreal’la beyaza yakın açılmasına denir. Ayrıca folyo kâğıdı ile de yapılabilirliği vardır.
3.Balyaj işleminin tanımı (Şekil 42 Görülen)
Balyaj röfleyle aynı şey olduğunu zannetmekteyim aradaki fark, saçı tiftik tiftik (krepe)yapıktan sonra geri kalan kısmına boya sürülmesiyle gerçekleşen bir kuaförklasiğidir. Saçın bu olaydan sonra taranması ve şekil verilmesi saça ayrı bir güzellik vermektedir.
4.Röfle-meç ve Balyaj işleminin amacı (Şekil 42 Görülen)
Röfle-meç ve Balyaj işleminin amacı saçı renklendirme işlemi ile saçı tutam tutam aralıklı alarak saçı çok değişik renkli tonlar elde etmek için ve ayrıca artistik hava verebilmek için yapılan bir işlemdir.
5.Röfle-meç ve Balyaj işlemleri arasındaki farklar
Röfle; oksidasyon derecesi düşük volümle ve toz açıcı veya boya ile folyo kağıdı kullanılarak yapılan bir işlemdir.
Meç; ise toz orealle derecesi yüksek oksidan ve saça bone geçirilerek tığ vb şeyle bone deliklerden çıkartılarak çok değişik şekilde yapılan bir işlem şeklidir. Böne veya folyo ile yapılır.
Balyaj; (Şekil 43 Görülen) ise saçı tiftik tiftik yani krepe yaparak sıcak ve soğuk renkli boyalar kullanarak saçın uçlara doğru boyanması işlemdir. Bu işlemi yaparken fölye kâğıdı kullanarak yapılır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder