Saç Kesim Yöntemleri

Modül Bilgi Sayfası 7
Saç Kesim Yöntemleri
Burada Gördüğünüz İlk Sayfadan Örnektir
 ALAN: Berberlik
MESLEK/DAL: Alan Ortak
DERS: Saç Kesimi
MODÜL: Saç Kesimi Yöntemleri
SÜRE: 40/32
GENEL AMAÇ: Öğrenci bu modül ile saç kesimi yöntemlerini bilecektir.
AMAÇLAR: Öğrenci bu modül ile Gerekli Ortamı Sağladığında
1.                  Saçın uzunluğuna göre kesim tekniklerini bilecektir.
2.                  Kullanılan araç gerece göre kesim tekniklerini bilecektir.
İÇERİK
 A. Saç Kesimi Yöntemleri
1-Uzun saç kesim teknikleri
Mankeninizin sahip olduğu yüz formu aslında uygulamak istediğiniz her saç şekli için önem taşıyor. Müşterinizin saçlarını yıkadıktan sonra aynanın karşısında ortadan ayırarak dümdüz bir şekilde tarayın. Ellerinizle müşterinizin yüzünü iki yandan yumuşakça kavrayarak saç uçlarına kadar inin. Şimdi müşterinizin yüzü yuvarlak mı, karemi, köşeli mi, üçgen mi yada oval mi olduğunu görebilirsiniz. Müşteriniz çift çene ya da ince bir boyun gibi özelliklerden birine sahipse, yumuşak geçişli kesimler, hatları sertçe ortaya çıkaran kısa kesimlerden daha uygun olacaktır. Alın bölgesi, yanaklar, çene ve boyun da her türlü saç boyunu hoş gösterir. Aynı şey oval bir yüze sahip olan kişiler için de geçerlidir. Bu yüzden alnı açıkta bırakan kesimler yapın. Kişinin yüzüne çene hizasını dolduran ve alın bölgesinden dökülen birkaç tutam saçla yuvarlak bir görünüm kazandırabilirsiniz.
 2-Düz saç kesim tekniği
Bu saç kesiminde başın dik olarak tutulması ve diş uzunluğu görüle bilecek şekilde kesilmesi gerekir. Müşterimizin uzun katlı kesim yaparken saç boylarının iç katları diş saç uzunluğundan daha kısadır. Daha uzun olan katlar kısa katlarla uyumlu olması için bir birlerine kaynaştırılması için saçların yukarıya doğru çekil meleri gerekmektedir. Bu şekilde kesilen saçlar daha dolgun ve düzgün görünecektir. Saçın çizgisinden başlayarak daima yatay veya çapraz olarak alınır çünkü alınan her tutam kesim hattına paralel olur. Müşterinin saçını daima normal dökümünden bir boy uzunluğundan bir kesimi ayırıma bölgesinden hem de tepe bölgesinden yapınız. Saçları düzgün bir şekilde iyice tarayınız Kestiğiniz saçın bir boy uzunluğundaki kesimi dengeli olup olmadığını kontrol ederken müşterinizin den başını sağa ve sola çevirmesini ve ayrıca öne veya arkaya eğmesini isteyiniz. Sebebine gelince her hangi bir dengesizlik varmı yokmu kontrol ediniz. Bozukluk veya dengesizlik var ise düzeltiniz. Saç kesimi sırasında aynaları kullanınız.
 3-Katlı saç kesim tekniği (Şekil 72 de Görülen)     
1.       Her zaman saçları dört bölüme ayırdıktan sonra kesme işlemine başlayınız. Müşterinizin saçlarını şayet katlı bir kesim yapıyor sanız dikkat edilmesi gereken hususlar şunlardır.
2.       Daima aldığınız tutamları aynı uzunlukta dengeli bir biçimde yukarı doğru kaldırarak saçı 90 derece kaldırıp tutarak kesiniz saçları daima dengeli olup olmadığını kontrol ediniz. Kestiğiniz katları tersine doğru tarayınız kesilen saçlar iyi bir denge halinde olmalıdır hiç uzun bir uç bulunmalıdır.
3.       Yaptığınız bu kesimi en son teknoloji kesim aletlerle kesiniz bu işlem müşterinizin hoşuna gidecektir hem de sizlerin iyi bir usta olduğunuzun ispatı olacaktır. Biliyor susuz ki moda saç kesimleri gün geç tikçe değişmektedir.
4.       Her zaman saç kesim modasını takip ediniz sizlerde saç kesimine bir şeyler katarak yeni modeller yapabilirsiniz.
 4-Oval saç kesim tekniği (Şekil 73 te Görülen)     
1.       Oval saç yani müşterinizin alın çizgisi, kaş üstü, kulak altından arka ense konturu ne kadar yuvarlak veya oval biçimde tek boyda kesilen saçlardır.
2.       Öncelikle alın kısmının kaş üzerindeki çizgiyi belirleyiniz. Alın çizgisinde makasınızla keserken ters alın saçı var ise asla kâkül kesmeyiniz. Şayet kesmek istiyorsanız saçı germeden serbest uçta makas kullanarak kesiniz. Ön ve yanlarda saçları tutam tutan aşağıya doğru tarayarak kesim çizgisini kulak altına doğru devam ettiriniz. Kesim sırasında kesmek için aldığınız saçları dar ve inçe tutamlar halinde alarak tarayınız ki sağ ve soldaki saç uzunluğunu göre bilesiniz. Saç kesiminde makasınızı daima saat yönünde tutarak kılavuz hat çizgisini oluşturunuz.
3.       Bu işlemi isterseniz ense kısmından da başlaya bilir siniz. Öncelikle keseceğiniz saç boyunu belirleyiniz. Keseceğiniz kılavuz boyu belirledikten sonra kesme işlemine başlayınız. Kesme işlemini kulak altı hizasına doğru devam ettiriniz. Kulak altı hizasından şakak hizasına gelene dek kesim işlemine devam ediniz. Sağ tarafta yaptığınız kesim işlemini saçın sol tarafında da aynı işlemi devam ettirin. Makasınızı saç kesim işlemi yaparken hafif dikey yatık olarak tutunuz. Ensede başlanılan kesim kulak altı, şakak kısmı kaş üstü alın çizgisinde bitiriniz.
4.       Bazı saçlarda örneğin kıvırcık, dalgalı saçlarda veya kalın telli saçlarda inceltme işlemini efile makas ile veya ustura ile hareketlendire bilir siniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder