Topuz Yapımı ve Akroş

Modül bilgi sayfası - 12
Topuz ve Akroş İşlemleri
Burada Gördüğünüz İlk Sayfadan Örnektir
ALAN : Berberlik
MESLEK/DAL : Kuaförlük
DERS : Saça Geçici Şekil Verme Teknikleri( Bayan)
MODÜL : Topuz ve Akroş İşlemleri
SÜRE : 40/32
GENEL AMAÇ : Öğrenci bu modül ile saça topuz ve akroş işlemlerini saç sağlığına zarar vermeden geçici şekil verebilecektir.
AMAÇLAR: Öğrenci bu modül ile gerekli ortamı sağladığında,
1. Saça, saç sağlığına zarar vermeden topuz işlemlerini uygulayabilecektir.
2. Saça, saç sağlığına zarar vermeden akroş işlemlerini uygulayabilecektir.
 İÇERİK
A. Saça topuz teknikleri
1. Topuz işleminin tanımı
Saça yükseklik kazandırmak amacıyla saça krepe yapılarak saçın tepede,ensede yanda,veya kafanın arkasında toplanarak saça kıvrımlı hareketler vererek toka ve firkete ile tutturularak veya bağlanarak yapılan bir işlemdir..
 2. Topuz işleminin amacı
Kişilerin yaşam, giyim, eğlence, düğün, balo ve önemli gün ve gecelerde saçın dayanırlığını kalıcılığını sağlamak için yapılır.
 3. Topuz işleminde kullanılan araç gereçler
a. Toka (Şekil 176. görülen)
Saç tokaları çeşitli renklerden yapılmış bir yanı düz bir yani hafif kambur zikzak kavisli saç renklerine uyumlu olarak hazırlanmış olan yumuşak çelik telden yapılan özellikle topuzlarda kullanılan bir toka çeşitsidir.
b. Firkete(Şekil 177. görülen)
Kalın firkete; Düzgün güçlü firketeler metalden yapılmış saç bölümleri arasında kullanılan ve şekil verme işleminde bigudilerin sabitleşmesini sağlayan hafif çelik kıvrımlı teldir. İnçe Firkete; Bu firketeler tarama sırasında uzun saçların toplanması sırasında kullanılır. Müşterinin saç rengine uygun çeşitleri bulunan (V)biçiminde iki tarafında zikzağı olan ve çok güçlü değillerdir ancak bir kenarı kıvrıldığında saçtan zor çıkabilen bir teldir.
c. Tarak(Şekil 178. görülen)
Saçı tarama ve sarma işleminde kullanılan metal ve plastikten yapılan bir tarafı dişleri olan diğer tarafında çelik tel ve plastik sapı olan saç taramada, mizanpli sarmada, röfle ve saça krepe yapmada kullandığımız taraklardır.
d. Topuz fırçası(Şekil 179. görülen)
Saç üzerindeki yapılan krepinin düzleştirilmesinde kullanılan kıldan tahta üzerinde 1,5.cm genişliğinde 15–20 uzunluğunda bir tarafı yassı şekilde kıl veya erimeyen naylon kıldan yapılan bir fırça çaşıtıdır.
e. Aksesuar
Saçın tarama işlemi bittikten sonra özellikle topuzlarda kullandığımız çeşitli ebat ve boyutlarda olan inciler, tüyler, parlak simli taşlar, vb gibi şeylerin saç üzerine takılan aksesuarlardır.
 f. Topuz filesi
Saçın tarama işleminde ve sonrasında veya tararken saç tutamına veya tamamına geçirilen saça istenilen şekli veren ve saçın dayanırlığını artıran çok ince naylonsu saç rengine uygun birçok çeşitleri olan şeffaf filedir.
 4. Topuz çeşitleri
a.Tepeden topuz (Şekil 180. görülen)
Tepe topuzu yaparken öncelikle saçın tepede bir bölümünü ayırarak lastik bantla bağlayarak veya saçtan bir tutam alarak ayırmış olduğunuz saçın etrafına sarınız ve bağlayınız. Lastik bandın iyi tutması için saç dibine krepe yapınız. Diğer kalan saçları müşterinizin yüz ve giyim tarzına göre saça krepe yaparak tepede bağlamış olduğunuz saçın etrafına toka veya firketelerle tutturunuz. Saçı tepeye doğru toplarken saçı düzgün ve bombeli bir şekilde tarayarak tepe kısmın yerleştiriniz. Yapacağınız tepe topuzun şekline göre saçın tamamını hafif krepe yaparaktan toplaya bilirsiniz. Tepede toplamış olduğunuz saçların uçlarına değişik şekiller vererek parçalı topuzda yapabilirsiniz. İstenirse tepede saçın tamamını bombeleştirerekten taraya bilirsiniz. Tepe kısmında yapacağınız çok değişik toplama şekillerde vardır. Şunu asla unutmayın tarayacağınız tepe topuzları daima bağlanmalı ve alınan her tutam saç krepe yapılmalı ve toka veya firkete ile tutturulmalıdır. Aldığınız tutamlar muhakkak krepeden sonra topuz fırçası ile krepesi görünmeyecek şekilde alınan tutam üzerleri taranmalıdır. Tepe topuzlarında müşterinizin ön alın kısmında serbest düşüşler yaparak şekil veriniz. Yanlarda müşteriniz isterse değişik serbest saç tutamları bırakarak veya bırakılan tutamlara maşa ile kıvırarak şekillendire bilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder